Kako odabrati ulazna vrata – kompletan vodič

Kako odabrati ulazna vrata – kompletan vodič

Ulazna vrata kupovina

Ulazna vrata ostavljaju snažan prvi utisak o vašem domu i zato je jako bitno odabrati ona koja najbolje oslikavaju vaš stil i način života. Pored toga, kvalitetna ulazna vrata mogu znatno rasteretiti vaš budžet, posebno u grejnoj sezoni – što je itekako poželjno.

 

Ugradnjom energetski efikasnih ulaznih vrata, troškove grejanja možete smanjiti za 15% i pritom potpuno osvežiti izgled vašeg doma. Imajući u vidu to koliko svi mi volimo promene i uštede, kupovina novih vrata izgleda kao poželjna i pametna investicija.

Ali, kako da znate koja vrata su prava za vas? Baš kao i bilo koji drugi “spoljašnji proizvod” i ulazna vrata moraju ispuniti određene uslove. Niko ne želi vrata koja će se posle jedne sezone raspasti usled raznih vremensih neprilika ili nekih drugih spoljašnjih uticaja. Dakle, bitno je da vrata budu dovoljno izdržljiva, proizvedena od kvalitetnih materijala i da se pritom estetski uklapaju u celokupni eksterijer.

Pored toga, ne sme se zanemariti ni primarna funkcija ulaznih vrata – sigurnost.

Ispitivanja su utvrdila da se provalnik u 85% slučajeva u stan jednostavno ušeta kroz ulazna vrata. a preostalih 15% kroz prozor ili sporedni ulaz.

Pošto se sigurnost nameće kao kriterijum broj jedan pri odabiru vrata, najbolje bi bilo da se pre svega usresredite na materijal koji je korišćen u izradi. Dva najčešće korišćenja materijala su drvo i metal.

Drvena ulazna vrata

Iako drvena vrata često nisu baš najbolji izbor kada je sigurnost u pitanju, ono što  privlači većinu vlasnika ka ovom materijalu je osećaj lepote i topline koju drvo pruža. Drvena vrata izgledaju jako lepo i daju određenu notu luksuza vašem domu ali isto tako vam mogu dati i određenu dozu stresa i nerviranja. Drvo je prilično osetljiv materijal i prisustvo vlage u drvetu može dovesti do pucanja i promene oblika vrata. Sunce i toplota takođe mogu uticati na vek trajanja ulaznih drvenih vrata. U današnje vreme, drvena vrata se uglavnom proizvode od kombinacije više vrsta drveta (Spoljne strane od jačih materija dok je unutrašnjost ispunjena drugim, manje kvalitetnim materijalima). Ovaj “sendvič” materijala omogućava znatno smanjenje troškova proizvodnje a samim tim je i konačna cena niža. Ipak, niža cena vas u budućnosti može skupo koštati. Koliko god lepo izgledala, drvena vrata jednostavno ne pružaju neophodnu sigurnost vašem domu.

Dobra vest je da…

Postoji rešenje koje će vaš dom učiniti izuzetno sigurnim uz prepoznatljiv osećaj topline koji vam samo drvena vrata mogu pružiti. Poslednjih godina je jako popularna kombinacija metal – drvo, odnosno metalna sigurnosna vrata obložena drvenim dekorom.

ulazna sigurnosna vrata

Prednosti ovih vrata su mnogobrojne, uključujući bolju sigurnost jer ova vrata uglavnom dolaze sa dve sigurnosne brave i više sigurnosnih šipova kao i kodiranim ključem i cilindrom. Takođe, dekor se izrađuje od visokokvalitetnih folija, koristeći specijalne tehnologije kojima se postiže potpuno prirodni izgled drveta. Dodatna pogodnost je ta što folije možete zameniti ukoliko dođe do oštećenja, tako da svake godine možete imati “ganc-nova” vrata. Vrata sa prethodne slike možete pogledati klikom ovde*Trenutna akcijska cena – 24.000 din

Sa druge strane…

Ukoliko vam estetika nije od presudnog značaja, već želite jednostavna vrata sa unapređenom sigurnošču – preporučujemo klasična sigurnosna vrata koja možete kupiti već po ceni od 14.000 din. Ova vrata takođe možete pogledati u našem katalogu proizvoda.

Zašto sigurnosna vrata

Sigurnosna vrata polako postaju standard u izgradnji novih stanova jer svojom čvrstinom strukture, višestepenim sistemom zaključavanja i ojačanim šarkama garantuju, kako bezbednost vašem domu, tako i spokojnost vašim ukućanima.

Standardna sigurnosna vrata su izgrađena od tvrdog metala sa zaštitnim cilindričnim ili kasa bravama koje sprečavaju lak pristup raznim alatima koje provalnici svakodnevno koriste prilikom pokušaja neovlašćenog ulaska u stan. Sigurnosni šipovi onemogućavaju podizanje vrata pajserom.

Sigurnosna vrata sipovi

Struktura sigurnosnih vrata

Takođe, zbog svoje slojevitosti i ispuna, sigurnosna vrata imaju do 70% bolju zvučnu izolaciju u odnosu na klasična ulazna vrata. Ukoliko su vrata ugrađena kako treba (Preporučljivo je da montažu sigurnosnih vrata urade profesionalci/distributeri kod kojih ste kupili vrata) dobro centriranje i dihtovanje vam može obezbediti do 50% bolju termo izolaciju što ćete sasvim sigurno osetiti na vašem računu za utrošenu električnu energiju, pogotovo u zimskom periodu.

  • 70% bolja zvučna izolacija u odnosu na standardna ulazna vrata

  • 50 % bolja termo izolacija

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.